znajdz piąty wyraz ciagu arytmetycznego gdy:
daboia: a2=3 oraz a6=4
19 kwi 22:35
Bogdan:
Rozwiązuję
19 kwi 22:42
Basia:
an = a1 + (n−1)*r
zapisz na podstawie tego wzoru a2 i a6 i rozwiąż układ równań
będziesz miała a1 i r
a5 na podstawie wzoru lub a5=a6−r
19 kwi 22:42
Basia: Sorry Bogdan, zapomniałam napisać, że tu jestem.
19 kwi 22:43
Bogdan:
a6 = a1 + 5r, a2 = a1 + r,
a6 − a2 = 1 => (a1 + 5r) − (a1 + r) = 1 => 4r = 1 => r = 14
a5 = a6 − r = 4 − 14 = 334
19 kwi 22:46
Bogdan:
Nic się Basiu nie stało

.
A tak przy okazji, powiedz Basiu, jakie widzisz u siebie przyciski nad polem pisania
między przyciskiem
≥ i przyciskiem
∫ oraz między
→ i
∑.
U siebie widzę jednakowe kwadraciki.
19 kwi 22:54
daboia: dziekuje bardzo teraz wiem o wiele wiecej ale nie rozumiem jednego dlaczego a
6 − a
2=1
19 kwi 22:55
daboia: nie zwrocilam uwagi juz wszystko jasne
19 kwi 22:57
Basia: U mnie wszystko normalnie. Ale korzystam z Firefoxa. Zawiadom Jakuba.
Prawdopodobnie to przeczyta, bo jakimś sposobem zawsze błyskawicznie reaguje
jeżeli jego imię pojawi się w jakimś wpisie.
19 kwi 23:01
evil_woodworm: a6=a2+4r
r−różnica ciągu arytmetycznego
podstawiając:
4=3+4r /−3
1=4r /:4
r=0,25
an=a1+(n−1)r
a2−a1=r
a2−r=a1
3−0,25=a1
a1=2,75
a5=a1+4r
a5=2,75+1
a5=3,75
19 kwi 23:16
evil_woodworm: spóźniłam się
19 kwi 23:17