mam pytanko
dora: w funkcjach przedział to jest to samo co dziedzina?
20 kwi 09:19
krystek: Dziedzina jest "szersz " przedział jest podzbiorem dziedziny.
20 kwi 09:26
dora: możesz mi dać jakieś przykłady?
20 kwi 09:29
Aga1.: Podaj przykład.
20 kwi 09:30
dora: zbiór (0,∞)\{2}jest dziedzina funkcji a) y= x2 podzielić przez x−2 i to wszystko pod
pierwiastkiem
20 kwi 09:33
dora: b) 1 dzielone przez x−2 to wszystko w wartości bezwzględnej
20 kwi 09:35
dora: c)y= 1 dzielone przez x−2 + pierwiastek z x
20 kwi 09:36
20 kwi 09:37
dora: y=1 dzielone przez pierwiastek z x + 1 dzielone przez x−2
20 kwi 09:38
krystek: | | x2 | |
wtedy masz D: |
| ≥0 i x−2≠0 |
| | x−2 | |
20 kwi 09:38
dora: krystek własnie tak
20 kwi 09:39
krystek: D: x−2+
√x>0 i x>0
20 kwi 09:41
dora: x>0
x−2≠o x≠o
20 kwi 09:43
dora: a to trzeba na rysunku zaznaczyć ?
20 kwi 09:44
dora: w b) wszystko jest w wartosci bezwzglednej nie ma + √x
20 kwi 09:47
krystek: Pisz poprawnie masz po lewej stronie wskazówki jak pisać! Nie ma Zgaduj zgaduli



!
20 kwi 09:50
dora: krystek napisz mi jakis przykład dziedziny i przedziału bardzo proszę
20 kwi 09:51
krystek: Dziedzina to przedział liczbowy w którym funkcja jest określona!
20 kwi 09:53
krystek: Np
y=2x D=R czyli przedział x∊(−
∞,
∞)
| | 3 | |
y= |
| D=R/{2} czyli przedział x∊(−∞, 2) U (2,∞∞) |
| | x−2 | |
20 kwi 09:55
dora: nie umie robic kresek ułamkowych dużych pierwiastków i dużo jeszcze rzeczy ale wiez mi
próbowałam lewej strony i nic z tego
20 kwi 09:56
krystek: | | x | |
y= |
| D=R/{−2,2} x∊(−∞,−2) U( −2, 2) U (2,∞) |
| | x2−4 | |
20 kwi 09:57
krystek: Ćwicz!
20 kwi 09:57
20 kwi 09:59
dora: na 93 str są przedziały juz rozumie z tych ćwiczeń ale tez myślałam że to jest dziedzina
20 kwi 10:00
krystek: ?
20 kwi 10:02
dora: (0,∞) przedział \ {2} dziedzina czy tak
20 kwi 10:03
dora: 93 str. zadania
20 kwi 10:06
krystek: Co napisałaś? Dziedzinę której funkcji , jeżeli moich z 9:59 to żle.
20 kwi 10:07
dora: pytanie 9 ;33 ogólnie powiedz czy o to chodzi
20 kwi 10:09
dora: pod wpisem aga 1
20 kwi 10:11
krystek: x2*(x−2)≥0 i x−2≠0 To musibyć spełnione!
20 kwi 10:14
krystek: D:x∊(2,∞)U{0}
20 kwi 10:20
dora: krystek już chyba rozumie jeżeli jest ułamek i pierwiastek to wywalamy z dziedziny to co
wyliczymy i zapisujemy przedział czy tak?
20 kwi 10:20
dora: krystek: x2podzielone(x−2)≥0 i x−2≠0 To musibyć spełnione!
20 kwi 10:25
dora: krystek dziękuje za pomoc
20 kwi 10:32