Prosta
Żeli papą: Jak mam rozumieć taki zapis prostej? prosta l
1: x = (1, 1, 2) + t(1, 2, 1)
Dla mnie prosta to np y=2x+10 a takiego zapisu jak wyżej nie rozumiem. Proszę o wytłumaczenie
20 kwi 08:39
marta: w tych nawiasach jest ułamek
20 kwi 08:41
marta: y=ax+b i podstawiasz
20 kwi 08:43
MQ: Jest to równanie parametryczne prostej.
Oznacza ono, że prostą konstruujemy z punktów będących na przedłużeniu wektora [1,2,1]
zaczepionego w punkcie (1,1,2).
20 kwi 09:00
marta: no i znowu zagadka
20 kwi 09:16
Żeli papą: Ok już chyba rozumiem o co chodzi. Zmyliło mnie to że tam jest napisane x = ...
i zastanawiałem się co w takim razie z y i z

a to chyba będzie coś takiego:
x = 1 + t
y = 1 + 2t
z = 2 + t
tak?
20 kwi 09:19
MQ: Ups!
Nie zauważyłem, że po lewej jest x, a nie (x,y,z)
Jeżeli rzeczywiście ma być tam x a nie (x,y,z), to ja tego zapisu nie rozumiem.
Jeżeli natomiast jest (x,y,z), to oznacza on to, co podałem wcześniej.
20 kwi 09:23
ewa: Raczej powinno być tak mówi MQ
20 kwi 09:41