oblicz pole i obwód
kkkk: Kąty ostre trójkata prostokątnego mają miary 30 i 60 stopni, przeciwprostokątna ma dlugość 12 .
oblicz pole i obwód
20 kwi 08:10
ewa:

Dorysuj drugi taki sam trójkąt (przy tej przyprostokątnej gdzie jest kąt α=30)
β=60
Powstanie trójkąt równoboczny o boku 12.
x=6 (połowa z 12)
z tw Pitagorasa
12
2=6
2+h
2
h
2=144−36=108
h=
√108=6
√3
| | 1 | |
obw=12+6+6√3=18+6√3 PΔ= |
| *6*6√3=18√3 |
| | 2 | |
20 kwi 09:03
ewa: x− to dolna przyprostokątna
h − wysokość trójkąta ( i równocześnie druga przyprostokątna)
20 kwi 09:05
MQ: (dł. 1 przyprostokątnej)/12=sin 30o
(dł. drugiej przyprostokątnej)/12=sin60o
(wysokość)/(dł. 2 przyprostokątnej)=sin30o
20 kwi 09:06
MQ: BTW −− sposób Ewy łatwiejszy i bardziej elegancki.
20 kwi 09:08