???
help: napisz równanie stycznych do okregu x2 + y2−4x+1=0, które poprowadzono z punktu A=(6,1)
20 kwi 06:22
ewa: k: y=ax+b styczna
Przechodzi przez (6,1) więc
1=6a+b ⇒b=1−6a
k: y=ax+(1−6a)
Podstawiamy do równania okręgu za y:
x2+[ax+(1−6a)]2−4x+1=0
(1+a2)x2+[2a(1−6a)−4]x+1+(1−6a)2=0
Równanie to ma mieć 1 rozwiazanie, czyli musi być Δ=0
Oblicz Δ i przyrównaj do zera
20 kwi 09:22
help: styczne maja byc 2
20 kwi 09:27
krystek: Tak i będziesz miał a1 i a2 gdy Δ przyrównasz do zera.
20 kwi 09:29
help: ok, dzięki
20 kwi 09:32
krystek: Lub II sposób odległość stycznej od środka jest równa promieniowi( rysunek nie chcew się wgrać)
20 kwi 09:35
ewa: Δ=po uporządkowaniu=4(−13a
2+8a+2)
Δ=0⇔(−13a
2+8a+2)=0
Δ
2=64+104=168
| | −8−2√42 | | 4+√42 | |
a1= |
| = |
| |
| | −26 | | 13 | |
| | −8+2√42 | | 4−√42 | |
a2= |
| = |
| |
| | −26 | | 13 | |
b
1 i b
2 wylicz sama z równania b=1−6a podstawiając raz a
1, a raz a
2
20 kwi 09:35
help: aha, a skąd się wzięło (1+a
2)x
2
20 kwi 09:36
krystek: Musisz uporządkować i x2 przen nawias , potem x przed nawias aby była postać r−nia
kwadratowego.
20 kwi 09:43
help: dzieki za pomoc
20 kwi 09:52