Rozłóż na czynniki liniowe trójmian kwadratowy:
zagubiona: Rozłóż na czynniki liniowe trójmian kwadratowy:
Pomęczę Was jeszcze troszkę:
Znalazłam taki przykład tutaj:
y=−2x
2+12
i rozwiązanie
−2(x
2−6)=−2(x−
√3)(x+
√3)
W takim razie, jeśli według wzorów skróconego mnożenia, skąd się bierze 3 pod pierwiastkiem, a
nie 6?
Co w takim razie z tym przykładem y=3x
2−9
3(x
2−3)?
Według mnie tutaj wypadałoby dopiero dać 3 pod pierwiastek, więc...?
20 kwi 02:13
Basiek: pierwszy przykład
y=−2(x2−6)= −2(x−√6)(x+√6)
drugi:
y=3(x2−3)=3(x−√3)(x+√3)
20 kwi 02:17
20 kwi 02:18
Basiek: Myślę, że jeśli to ten
Krzysiek, który rozwala wszystkie granice i całki, to zwyczajnie
się zagapił
20 kwi 02:24
zagubiona: Oh, czyli kolejny do listy "podziwiam"
20 kwi 02:26
Basiek: Sporo tu tego.
20 kwi 02:28
Ajtek:
Dobrze, że ja tego nie czytam

.
20 kwi 02:30
zagubiona: Was też już podziwiam, za wiedzę i samozaparcie

"Zostań bohaterem..." na swoim forum
20 kwi 02:34
Ajtek:
To nie jest moje forum.
I nie ja jestem bohaterem, tylko te osoby, które dzięki pomysłowi
Jakuba, uczą sie matmy

.
20 kwi 02:39
zagubiona: W jakimś sensie jest. To Wy je tworzycie, ludzie, którzy posiadają wiedzę i potrafią się nią
dzielić
20 kwi 02:44
Ajtek:
Jest to miejsce w którym lubię być. Co nie zmienia faktu, iz nie jest moje.
20 kwi 02:46