Może ktoś pomóc w rozwiązaniu tej całki? Bardzo proszę:)
Magda: ∫(x+5)√2x−1dx
19 kwi 22:01
Basia: Pomagam
19 kwi 22:27
Basia:
stosujemy podstawienie
t =
√2x−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dt = |
| *2 dx = |
| dx = |
| dx |
| | 2√2x−1 | | √2x−1 | | t | |
dx = t dt
−−−−−−−−−−−−−−−−
t
2 = 2x−1
2x = t
2 + 1
| | t2+1 | | t2+1+10 | | t2 + 11 | |
x + 5 = |
| +5 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | t2 + 11 | | 1 | |
Całka = ∫ |
| *t*t dt = |
| *∫ (t4 + 11t2) dt = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | t5 | | t3 | |
| *( |
| + 11* |
| ) + C = |
| 2 | | 5 | | 3 | |
| √(2x−1)5 | | 11√(2x−1)3 | |
| + |
| + C |
| 10 | | 6 | |
19 kwi 22:35
anmario:
∫(x+5)√2x−1dx = ∫x√2x−1dx+∫5√2x−1dx
∫x√2x−1dx =
u=x v' = √2x−1
u'=dx v = (1/3)*(2x−1)3/2
=x* (1/3)*(2x−1)3/2 −(1/3)* ∫ (2x−1)3/2dx = x* (1/3)*(2x−1)3/2 −
(1/15)*(2x−1)5/2
∫5√2x−1dx = (5/3)*(2x−1)3/2
∫(x+5)√2x−1dx = x* (1/3)*(2x−1)3/2 − (1/15)*(2x−1)5/2+ (5/3)*(2x−1)3/2
19 kwi 22:44
Bogdan:
Zaproponuję takie rozwiązanie:
∫(x+ 5)√2x − 1dx = E
podstawienie: 2x − 1 = t, 2dx = dt, dx = 12dt
x = 12t + 12 => x + 5 = 12t + 112
E = 12 ∫ (12t + 112)t12dt =
= 14 ∫ (t112 + 11t12) dt = dalej już jest prosto
20 kwi 00:00
anmario:
Rzeczywiście tak jest chyba najprościej jak można
20 kwi 00:05