Monika: Wiedząc że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x) znajdź pozostałe pierwiastki tego
wielomianu. W(x)=x4 - 2x3 - 8x2 + 18x - 9, r=-3
14 maj 20:13
Maturzystaaaa: Skoro -3 jest pierwiastkiem to W(-3)=0 więc:
W(x)=(x+3)(x3 -5x2 +7x -3)
Dalej metoda grupowania :
W(x)=(x+3)(x-1)(x2 -4x +3) wyliczam delte trojmianu : Δ=16 -12=4 wyliczam jego
pierwiastki x1 =1 v x2 =3
Zapisuje wielomian w postaci iloczynowej:
W(x)=(x+3)(x-1)(x-1)(x-3)=(x+3)(x-3)(x-1)2 pierwiastki wielomianu to -3 ,1 ,3
14 maj 20:24