mam problem z takim zadaniem:
w trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 2a ramię zaś dł b (b>a) Środek podstawy
tego trójkąta jest środkiem okręgu stycznego do ramion trójkata. Oblicz dł promienia
tego okręgu.
we wskazówce mam napisane coś takiego: Zrzutuj prostokątnie środek okręgu na jedno z
równych ramion trójkąta i wykorzystaj podobieństwo trójkątów
nie mam pojęcia o co chodzi z tym podobieństwem jakie są zależności trójkątów
podobnych
jakby ktoś mógł mi pomóc byłabym wdzięczna
| r | h−r | |||
z podobienstwa | = | i to jest cala filozofia | ||
| a | h |
bh = ra
| ab | ||
więc r = | ||
| √b2 − a2 |