Kredyt
Piotr: Pan X spłacił 4000zł kredytu w dwóch ratach, za każdym razem spłacajac połowę kredytu i
całyść należnych odsetek. Po sześciu miesiącach wpłacił 2300zł, a po 12 misiącach
wpłacił 2150zł. Jakie było oprocentowanie kredytu w stosunku rocznym?
19 kwi 20:46
Basia:
Odsetki za pół roku od kwoty 4000 wyniosły 300
4000 100%
300 x%
| | 300*100 | | 30 | |
x = |
| = |
| = 7,5 |
| | 4000 | | 4 | |
Odsetki za drugie pół roku od kwoty 2000 wynosiły 150
to też jest 7,5%
czyli oprocentowanie było stałe
czyli za pół roku zapłacił 7,5% odsetek
czyli w skali rocznej oprocentowanie wynosi 15%
19 kwi 20:55
Ewelina: dzięku
19 kwi 21:05