Określ dziedzinę funcji:
Kardi : Proszę o pomoc z D logarytmu:
f(x)=logx2−1(x2−2x−3)
19 kwi 20:44
radek: x2 − 1 > 0 i x2−1 ≠ 1 x2−2x−3 > 0
19 kwi 20:51
Kardi : Dobrze a jak byś mógł podać jeszcze ostateczny wynik bo obliczyłam własnie jak podajesz
ale nie zgadzało sie z odpowiedziami w zbiorze.
19 kwi 20:53
radek: (x−1)(x+1) > 0 ⇒ x∈ (−∞,−1) suma (1, +∞) to jest to pierwsze zalozenie
19 kwi 20:56
radek: Δ= 16 √Δ = 4 x1= (2−4)/2 = −1 x2= (2+4)/2= 3
czyli (x+1)(x−3)> 0 x∈(−∞,−1) suma (3,+∞) to drugie zalozenie
19 kwi 21:00
radek: dziedzina to czesc wspolna tych zbiorow czyli x∈(−∞,−1) suma (3,+∞)
19 kwi 21:01
Kama: Dzięki wielkie
19 kwi 21:13
Kama: Mnie też się przyda
19 kwi 21:14
Kardi: Dzieki radek mi też tak wyszo.
19 kwi 21:16
radek: a w odpowiedziach sie zgadza?
19 kwi 21:17
Kardi: własnie nie tam w D wystepuje
√2
19 kwi 21:22
radek: x
2−1≠1 x≠
√2 wywalamy z dziedziny
19 kwi 21:30
radek: x≠ −√2 tez zreszta
19 kwi 21:31
radek: D:x∈(−∞,−1) suma (3,+∞) − {√2}
19 kwi 21:33
radek: D:x∈(−∞,−1) suma (3,+∞) − {−√2} sorry tak powinno byc ostateczna odpowiedz
19 kwi 21:36