oblicz :/
Młoda: Rozwiąż równianie.

x x
2
1 − −−−− + −−−−−− − ........ >2
2 4
19 kwi 20:37
Raczek: pomnoz razy 4
19 kwi 21:06
Basia:
1. to jest nierówność
2. Raczku po prawej stronie jest suma nieskończona ciągu geometrycznego
wskazówki za chwilę
19 kwi 21:08
Raczek: 4− 2x+x2− ....>2
a co dalej nie wiem
19 kwi 21:09
Basia:
a
1 = 1 q=−
x2
suma nieskończona istnieje ⇔ |q|<1 ⇔ −1 < q < 1
stąd:
−1 < −
x2 /*(−2)
2 > x
x < 2
−−−−−−−−−
−
x2 < 1 /*(−2)
x > −2
−−−−−−−−−−−−
x∈(−2,2)
wtedy:
| | a1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−(−x2) | | 1+x2 | | 2+x2 | | 2+x | |
tę nierówność potrafisz rozwiązać ?
19 kwi 21:14
Młoda: tak, dam już rade

dziękuję Ci Basiu
19 kwi 21:15