Prawdopodobieństwo
13LateK: wzór funkcji F9X) = ax−b+c tworzyymy w następujący sposób:
Za zbioru Z: {−3,−2,−1,1,2,3} losujemy trzy liczby bez zwracania, pierwsza licbz
odpowiada współ. a, druga −b, i trzecia −c.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A−funkcja DF jest funkcja malejącą w każdym ze zbiorów (− nieskoń.,2) oraz (2, +
nieksoń.)
B−miejscem zerowym funkcji jest liczba 0.
prosze o pomoc bo kurcze no męczę się z tym i kapucha... nic nie wychodzi wynik P(A) i
P(AB) = 1/15
mam tylko ze moc omegi = 120.
Prosze o szybka pomoc.
19 kwi 20:14
Basia: Pomagam
19 kwi 20:22
Basia:
Losujemy bez zwracania 3 liczby spośród 6 czyli:
|Ω| = 6*5*4 = 120
A
F(x) jest malejąca ⇔ a>0
F(x) nie jest określona dla x=2 ⇔ b=2
A = {a>0, b=2,c−dowolne}
|A| = 3*1*4 = 12
B
| | a | | a +c(x−b) | | a + cx − cb | |
F(x) = |
| +c = |
| = |
| |
| | x−b | | x−b | | x−b | |
| | cb−a | |
F(x) = 0 ⇔ a + cx − cb = 0 ⇔ cx = cb−a ⇔ x = |
| |
| | c | |
| cb−a | |
| = 0 ⇔ cb−a=0 ⇔ a = bc |
| c | |
ten warunek spełniają trójki
(−2, −1,2) (−2,2,−1) (−3,−1,3) (−3,3,−1) (2,−1,−2) (2,−2,−1) (3,−1,−3) (3,−3,−1)
|B| = 8
19 kwi 20:41
13LateK: tylko że w rozwiązaniu jest że P(A) też jest 1/15. 1/10 tez mi wsyszła ale według
odpowiedzi jest źle.
19 kwi 21:17
Wito: zasada mnozenia, 2*1*4 ponieważ na drugim miejscu tylko liczba 2, na pierwszym pozostale
dodatnie, a na ostatnim reszta
Po przeliczeniu wychodzi 1/15
19 kwi 21:25
13LateK: aaa no własnie...
19 kwi 21:26
Wito: trzeba dokladnie czytac zadania
19 kwi 21:28