Funkcja
Żabcia:
Funkcja kwadratowa o miejscach zerowych −2 i 5, której wykres przechodzi przez punkt (1,
−24), ma wzór:
A. y= −24(x−2)(x+5)
B. y=(x−2)(x+5)
C. y=(x+2)(x−5)
D. y=2(x+2)(x−5)
Jak wykonać to zadanie?
19 kwi 19:59
Żabcia:
19 kwi 20:05
tim: 1392 bardzo podobne
19 kwi 20:07
Żabcia: Dziękuje bardzo

19 kwi 20:08
Żabcia: Wyszło mi D tylko nie wiem czy to na pewno to

Może ktoś sprawdzić?
19 kwi 20:18
tim: tak
19 kwi 20:20
Żabcia: Ok dzięki
19 kwi 20:21
Eta: Tak, dobrze

odp: D)
bo y(1)= 2*3*(−4)= −24 i x
1 = −2 x
2 = 5
19 kwi 20:26
Żabcia: Zadanie: Oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresów funkcji y=x2+2x−3 i y=−x+1.
Czy w tym zadaniu mam rozwiązać te funkcje jako układ równań?
20 kwi 08:50
tim: Tak
20 kwi 09:03
Żabcia: Wyszło mi tak.
y=x2+2x−3
y=−x+1
−x+1=x2+2x−3
0=x2+2x−3+x−1
0=x2+3x−4
x2+3x−4=0
a=1 b=3 c=−4
Δ=b2−4ac
Δ=32−4*1*(−4)=9+16=25
√Δ = √25 = 5
x1 = −4
x2 = 1
Dobrze?
Co dalej mam zrobić?
20 kwi 09:12
tim: No to oznacza, że przetną się w dwóch miejscach

.
Masz już współrzędne x
A(−4, y
1) oraz B(1, y
2)
Podstawiasz x do któregoś z równań i obiczasz y
20 kwi 09:24
Żabcia: Czyli:
x1 = −4
y=−x+1
y=4+1
y=5
A(−4, 5)
x2 = 1
y=−x+1
y=−1+1
y=0
B(1, 0)
Tak?
20 kwi 09:35
matemaks: nie
25 lis 21:53
janek191:
26 lis 15:50