///
;): sprawdz czy z odcinków o długościach a,b, c można zbudowac trójkąt, jeśli:
a=164
19 kwi 19:55
tim: .........hmm?
19 kwi 19:57
;): 
19 kwi 19:59
tim: A gdzie b ic ?
19 kwi 20:00
;): a=164 b= 258 c= 94
19 kwi 20:00
;): tak z tym
19 kwi 20:00
tim: No

Więc tak.
Jedyne założenie jakie jest potrzebne to:
a + b > c
a + c > b
b + c > a
Zapisz obliczenia i sprawdzamy
19 kwi 20:00
;): 164+258>94
19 kwi 20:02
tim: Tzn wszystkie trzy naraz analizujemy
19 kwi 20:03
;): 164+94>258
258+94>164
19 kwi 20:03
;): 164+258>94
164+94>258
258+94>164
19 kwi 20:04
tim: Sprawdź, czy wszystkie są poprawne
19 kwi 20:04
;): 422>94
258>258
352>164
19 kwi 20:05
;): no tak
19 kwi 20:06
tim: Wszystkie poprawne|?!
19 kwi 20:07
;): nie są poprawne wszystkie
19 kwi 20:07
tim: Które nie jest poprawne.
Jeżeli wszystkie są − da się zbudować
Jeżeli chociaż jedno źle − nie da się
19 kwi 20:08
;): czyli jak jeden sie nie zgadza to nie można zbudować trójkąta, tak

?

19 kwi 20:08
;): 2 przykład

19 kwi 20:09
19 kwi 20:10