równania wykładnicze
Michaś: Rozwiąż równanie:
a) 42x+3 = 1
b) 2x * 3x = 5
18 kwi 23:57
Eta:
a/
1=40 to 2x+3=0 x=.........
b) 6x=5 x= log65
18 kwi 23:59
Gustlik: ad a)
42x+3 = 1
42x+3 = 40
spróbuj dokończyć...
ad b)
2x*3x=5
6x=5
x=log65
19 kwi 00:00
Michaś: a) 42x * 43 = 40
2x + 3 = 0 / −3
2x = −3 / :2
x = −3/2 tak?
19 kwi 00:06
Michaś: nie za bardzo rozumiem przykład b
19 kwi 00:08
Gustlik: Z definicji logarytmu: logac=b ⇔ ab=c − czyli do czego trzeba podnieść a, żeby wyszło c? Do
b.
ax=b ⇔ x=logab − do czego trzeba podnieść a, żeby wyszło b? − Do x.
19 kwi 00:10
Michaś: rozumiem, dzięki
19 kwi 01:02