pole obszerów ograniczonych
agniecha: potrzebuje pomocy w kilu przykładach
oblicz pole obszarów ograniczonych
a) y=√|x+2| oraz osią OX dla x∊[−4, −1]
b) y=e−|x| oraz osią OX
c) y=x2e−x oraz osią OX dla x>1
18 kwi 23:18
Godzio:
W czym problem ? Jak nie widzisz tego, to sobie narysuj, to są elementarne wykresy, no może
prócz x2e−x
18 kwi 23:27
MQ: Sprowadza się to do całek:
a) ∫−2−4√−x−2 + ∫−1−2√x+2 = ∫20√x + ∫20√x
b) 2*∫0−∞ex
c) dwa razy przez części
18 kwi 23:35
MQ: Poprawka do a):
a) ∫−2−4√−x−2 + ∫−1−2√x+2 = ∫20√x + ∫10√x
18 kwi 23:35
agniecha:
np. w b dlaczego 2* −∞∫0 nie może być 2*0∫+∞ albo czy może być −∞∫∞
w c jaki będzie zakres całki
19 kwi 17:52
Krzysiek: b) może być, tylko w tym 1 i 2 możemy opuścić moduł, a w trzecim przypadku dalej pozostaje
moduł
c) x∊(1,∞)
19 kwi 18:14