( 2x^5 - 3x^12 )^2012
Zuzkaa: Ile wynosi suma pierwiastków wielomianu W(x)=( 2x5 − 3x12 )2012
18 kwi 23:17
ZKS:
Może nie pierwiastków tylko współczynników wielomianu?
18 kwi 23:21
Zuzkaa: no jasne, że współczynników... głupia ja xD
18 kwi 23:24
ZKS:
Policz W(1).
18 kwi 23:25
Gustlik: W(x)=( 2x
5 − 3x
12 )
2012
2x
5 − 3x
12=0
− 3x
12+2x
5=0
x
5{−3x
7+2}=0
x
5=0 v −3x
7+2=0
x=0 (5*2012−krotny)
v −3x
7=−2 /:(−3)
Krotność wszystkich pierwiastków czynnika z nawiasu musimy pomnożyć przez 2012, bo cały czynnik
jest podniesiony do takiej potęgi, to tak, jakby było 2012 takich czynników.
| | 2 | | 2 | |
S=2012*(5*0+7√ |
| )=20127√ |
| |
| | 3 | | 3 | |
18 kwi 23:25
Gustlik: Jeżeli chodzi o sumę współczynników, to oblicz W(1), tak jak radzi ZKS.
18 kwi 23:28
Zuzkaa: a dlaczego akurat W(1)? jest jakieś twierdzenie, wzór?
18 kwi 23:31
ZKS:
A jak byś obliczyła sumę współczynników takiego wielomianu
W(x) = x3 + 3x2 + 2x + 1?
18 kwi 23:33
ZKS:
Cyfra 1 jest neutralna ponieważ ani nie będzie zwiększać współczynników ani zmniejszać.
W(1) = 1 * 13 + 3 * 12 + 2 * 1 + 1 = 7
18 kwi 23:35
ZKS:
Teraz oblicz swój przykład.
18 kwi 23:35
Zuzkaa: teraz wydaje się to banalne

dzięki za wyjaśnienie
18 kwi 23:35
ZKS:
Proszę.
18 kwi 23:43