p
blogther: W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych o długościach 2 i 4 wpisano prostokąt w ten
sposób, że dwa jego boki leżą na przyprostokątnych trójkąta, a jeden z wierzchołków
prostokąta leży na przeciwprostokątnej trójkąta. Prostokąt ten obraca się dookoła prostej,
zawierającej dłuższą przyprostokątną trójkąta, tworząc walec. Oblicz, który z walców,
otrzymanych w powyższy sposób, posiada największe pole powierzchni bocznej i oblicz jego
objętość.
18 kwi 23:13
18 kwi 23:17
blogther: okey ale tam pisze ktory z walcow
a my przeciez mamy tylko jeden wiec o co chodzi w tym poleceniu?
18 kwi 23:24
blogther: jak to jest z tym walcem przeciaz w wyniku tego obrotu mamy jeden tylko walec o co tu chodzi
moze ktos wytłumaczyc?
19 kwi 21:11
blogther: czy po prostu policzyc pole i objetosc tego jednego walca?
19 kwi 21:26
blogther:

czyli w tym poleceniu chodzi o to ze jest wiele mozliwosci wpisana tego prostokata w ten
trojkat tak?
i mamy policzyc jaki walec powstały w ten sposob ma najwieksze pole tak?
20 kwi 11:59
kylo1303: Tak. A potem obliczyc jego objetosc.
20 kwi 12:04
blogther: tylko mam teraz taki problem bo Pb = 2πrh
r = 2− y
h = 4− x
Pb = 2π( 2− y )(4− x)
czyli teraz za Pb podstaiwm zero i moge sie pozbyc 2π bo to jest stałem i otrzymam cos
takiego
( 2− y )(4− x)= 0 i musze to rozwiazac tak?
20 kwi 12:07
blogther: nie umiem tutaj doprowadzic do funkcji kwadratowej
20 kwi 12:08
blogther: | | 2x − 8 | |
wychodzi mi cos takiego y = |
| i teraz do wzoru Pb = 2π( 2− y )(4− x) musze |
| | x −4 | |
wstawic za y to co wyliczyłem tak?
20 kwi 12:11
blogther: Pb = (2 − y)(4 − x)
Pb =( 2 − 2x−8x−4)(x − 4)
i licze tak?
20 kwi 12:13
blogther:
20 kwi 12:14
blogther: ale to bez sensu bo y = 2
20 kwi 12:15
kylo1303: Tzn ( 2− y )(4− x) to nie bedzie rownanie tylko funkcja, w ktorej musisz znalezc najwieksza
wartosc. Jesli jest to funkcja kwadratowa to trzeba szukac w wierzcholku lub na granicach
dziedziny. Jesli inna funkcja to juz zalezy od funkcji. Zaraz jak znajde chwile czasu postaram
sie rozwiazac zadanie.
20 kwi 12:25
blogther: nie musisz ni tego rozwiazywac chce to zrobic sam
20 kwi 12:26
blogther: wydaje mi sie ze x∊(0;4)
20 kwi 12:27
kylo1303: Tzn ja nie bede tutaj pisac rozwiazania, bardzo dobrze ze sam starasz sie rozwiazywac bo na tym
to wlasnie polega. Ale trudno jest pomagac "na sucho" (i nie chodzi tutaj o trunki). Jak
zdolam rozwiazac to po prostu latwiej mi bedzie sie ustosunkowac do zadania.
20 kwi 12:29
kylo1303: A odpowiedz x∊(0,4) to co najwyzej moze byc dziedzina, bo odpowiedzia na pewno nie jest.
20 kwi 12:30
blogther:

x∊(0;4) bo nie moze byc 0 i nie mowe byc wiekszy badz rowny 4 i tak samo z y
y∊(0;2)
20 kwi 12:31
blogther: no tak
20 kwi 12:32
blogther: a moze cos z podobienstwa trojkatow trzeba wymyslic
20 kwi 12:33
blogther: no i bedziemy mieli ze x = 2y
20 kwi 12:34
blogther: ale mam racje ze to 2π mozemy pominac bo to jest stałe
20 kwi 12:35
kylo1303: Bardzo mozliwe ze trzeba. Pole boczne bedzie wynosilo Pb=2πxy . Kiedy to pole bedzie
najwieksze? Musisz znalezc jeszcze jedno rownanie zeby uzaleznic y od x. I potem bedzie f.
kwadratowa.
20 kwi 12:35
blogther: no i mam Pb = 2(2 − y)2
z rozwiazanie układu
x = 2y
(2 − y)(4 − x)
20 kwi 12:37
kylo1303: A jak ci wyszlo ze x=2y ? I co ty oznaczasz za x i y? Boki prostokata czy czesc ktora zostanie
na przyprostokatnych trojkata? Bo rysunek przedstawia pierwsza opcje a obliczenia druga.
20 kwi 12:39
blogther: x i y to sa boki prostokata
20 kwi 12:41
blogther: czyli zle bo teraz obliczam długosc tych odcinkow ktore nie sa długosciami prostokata
20 kwi 12:42
blogther: a juz sie cieszyłem ze mam dobrze
20 kwi 12:43
kylo1303: To wprawdz poprawki. Dodatkowo napisz skad ci sie wzielo x=2y.
20 kwi 12:46
kylo1303: Tzn nie mowie ze to zle (powiedzialbym nawet ze to jest dobrze), ale jakos nie widze skad to
sie wzielo
20 kwi 12:47
blogther:
xy =
42
20 kwi 13:06
kylo1303: Okej, ja po prostu korzystalem z innych proporcji

Wyszlo w koncu?
20 kwi 13:26
blogther: x=2 y=1
20 kwi 14:29
blogther:

policzyłem to tak
załozenia x∊(0;4) i y∊(0;2)
z podbienstwa trojkatow
4y = 8 − 2x | : 4
y = 2 −
x2
z podobienstwa trojkatow wyznaczyłem y
xy =
42
x = 2y
rozwiazuje układ
x2 = 2 −
x2
x = 2
y = 1
czyli x i y spełniaja załozenia
P
b = 2πrh
x = 2 = h
y = 1 = r
P
b = 4π
V = 2π
czy moge to tak rozwiazac prosze o pomoc
20 kwi 15:28
blogther: jedynne do czego mozna sie doczepic to to ze policzyłem to dla konkretnego x i y wiec nie
wiedomo czy to jest maksymalne pole czy minimalne
20 kwi 15:33
kylo1303: No wlasnie. Dlatego nie jest to dobre przedstawienie (poprawnego) rozwiazania. Pisalem ci wyzej
ze:
P
b=2πrh=2πxy . Zmiennymi sa x i y. Najwieksze pole jest wtedy, gdy xy jest najwieksze
f(x)=xy oraz y = 2 − x/2 (wyszlo z podobienstwa). I teraz podstawiasz i liczysz f(max):
y = 2 − x/2 (przeksztalce zeby bylo latwiej):
2y=4−x → x=4−2y=2*(2−y)
f(x)=xy=y*(2−y)=−y
2+2y
y=1 to x=2
20 kwi 16:14
blogther: w ktorym trojkacie wyznaczyłes to podobienstwo
20 kwi 16:32
blogther: jak mogłbys wykonac rysunek bo przeciez bok 2 − y nie jest bokiem tego prostokata przynajmniej
tak wynika z mojego rysunku no i ja wtedy z podobienstwa wyznaczyłem ze x = 2y i jak mamy ten
wzor
Pb = xy i jak podstaiwm za x = 2y to wychodziło mi
Pb = 2y2
nie wiem co robie zle przeciaz proporcja dobrze ułozona?
20 kwi 16:35
kylo1303: Nie jest dobrze wyznaczona. Zauwaz ze ten przekatna prostokata nie musi byc rownolegla z
przeciwprostokatna. Dlatego tez x=2y jest blednym zalozeniem (tak w rzeczywistosci jest, bo
boki prostokata to polowy odpowiednich bokow, ale nie mozemy tego zalozyc). Dlatego musisz
skorzystac z tego co sam napisales:
4−x=2y
x=4−2y i to rownanie podstawic.
20 kwi 20:47
blogther: okey wielkie dzieki za pomoc
21 kwi 09:37
blogther: mam jeszce jedno pytanie jest jakies znaczenie czy wyznacze x czy y chodzi mi o to
Pb = xy
dla x = 4 − 2y
Pb = y(4 − 2y)
dla y = 8 − 2x
Pb = x(8 − 2x)
to jest bez roznicy tak?
21 kwi 12:24
kylo1303: Tzn jest to bez wiekszego znaczenie, po prostu wyznaczasz inny bok. Przy czym male zastrzezenia
do zapisu powyzej:
Pb=2πxy, a ty tylko upraszczasz sobie i liczysz f(max) funkcji f(x)=xy
i y≠8−2x
21 kwi 13:15