matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Domiś:
Sumę k kolejnych początkowych wyrazów ciągu (a
n
), gdzie n∊N, opisuje wzór S
k
= k
2
−4k, przy czym S
1
= a
1
. Dla jakiej liczby k spełniony jest warunek a
k+1
= 133
18 kwi 23:05
Eta:
k=68
18 kwi 23:09
Domiś:
no super − a skąd to się wzięło
18 kwi 23:12
Eta:
a
k+1
= S
k+1
−S
k
(k+1)
2
−4(k+1)−k
2
+4k= 133 k= .... dokończ ........
18 kwi 23:15
Domiś:
ok
18 kwi 23:20
Domiś:
nie wyszło mi ...
18 kwi 23:24
Domiś:
pomyliłam znak
18 kwi 23:24
Domiś:
wyszło
18 kwi 23:25
Eta:
19 kwi 00:06