geometria
karla: 1.Bok kwadratu ABCD ma długość a. Z wierzchołków A i B zakreślono okręgi
o promieniu a dzieląc w ten sposób kwadrat na cztery części. Oblicz pole każdej
z tych części.
18 kwi 22:51
karla: ludzie pomóżcie
18 kwi 23:08
picia: znasz wzor na pole kwadaratu i okregu?to masz rozwiazanie.
18 kwi 23:12
karla:

P3=P2
2P(2)+P3+P1=a
2
P(2)+P1=(πa
2)/4
i co dalej

?
18 kwi 23:32
karla: hej hej
18 kwi 23:44
picia: odejmowanie
np. pole kwadratu − (p1 +p2+p3)=p4
18 kwi 23:56
MQ: Układ równań:
P1+P2=(πa2)/4
P4+P2=a2−(πa2)/4
P4=(πa2)/2−P1 ⇒ P1+P4=(πa2)/2
Dostajemy:
P1+P4+2P2=a2 ⇒2P2=a2−(πa2)/2
Wyliczasz P2, a dalej sobie już poradzisz.
19 kwi 00:10
MQ: Odwołuję


Trzecie równanie jest złe!
Chyba już dzisiaj za późno na myślenie
19 kwi 00:17
MQ: Już wiem

Trzeba skorzystać z tego, że P1 jest równe polu odcinka koła wyciętego cięciwą wyznaczoną przez
punkty przecięcia okręgów.
P1=(πa
2)/3−(a
2/2)*sin(2π/3)
dalej już prosto.
19 kwi 00:41