ciągi
martyna: nieskonczony ciąg arytmetyczny moze:
a)miec same wyrazy niewymierne
b)nie miec ani jednego wyrazu wymiernego
c)miec dokładnie jeden wyraz wymierny
c)miec dokładnie dwa wyrazy wymierne
Moze byc wiecej niz jedna odpowiedz, pomoze ktos, naprowadzi?
18 kwi 22:36
Maslanek: a)
b)
c)
d) nie − jeśli zmieni się liczba, to mamy już jakąś stałą różnicę, więc i nieskończenie wiele
różnych wyrazów
18 kwi 22:40
MQ: a) tak, np. a0=√3 r=√3
b) tak, bo to to samo, co wyżej
c) tak, np. a0=1 r=√3
d) nie
18 kwi 22:43
Eta:
Np: a1=√2, r=1
√2 , √2+1, √2+2, √2+3....... same niewymierne
a1=√2 , r= √2
√2, 2√2,3√2,4√2..... brak wymiernych
a1=1, r= √2
1, 1+√2, 1+2√2, 1+3√2,....... tylko jeden wymierny
Myśl dalej nad d) ........
18 kwi 22:45
MQ: a propos d)
Da się udowodnić, że jeżeli ma dwa wymierne, to ma wszystkie wymierne.
18 kwi 22:55