Podaj wzór funkcji spełniającej warunek
emdzej: Podaj wzór funkcji y= (1/10) x+a + b spełniającej warunek, że wykres przecina oś odciętych w
punkcie (−2, 0) i ma asymptotę y= −10
18 kwi 22:24
Maslanek: Wzór podstawowej funkcji to y=(1/10)x
Czyli to co otrzymujemy jest przesunięte o wektor [−a, b]
Podstawowo y>0. Tutaj y>−10. Więc b=−10
Wtedy f(x)=(1/10)x+a − 10
(−2,0)∊f(x) ⇔ 0 = (1/10)−2+a − 10
10a−2 = 10
a−2 = 1
a=3
18 kwi 22:29
Gustlik: Proponuję zmianę oznaczeń na bardziej uniwersalne p i q:
y=(1/10x−p+q, jak w postaci kanonicznej funkcji kwadratowej, bo tak samo "działają" te
współrzędne jak przy przesuwaniu paraboli, wtedy twoje p=−a, q=b. Nie wiem, po co oni mieszają
tak z tymi oznaczeniami. W jednej funkcji p i q, w innych a i b, a potem uzniowie mają problem
widząc inne literki.
Równanie asymptoty to y=q, czyli y=−10, więc b=q=−10
Nasza funkcja ma równanie y=(1/10)x−p−10
Podstawiasz wspólrzędne (−2, 0) i liczysz p:
0=(1/10)−2−p−10
(1/10)−2−p=10
102+p=10
2+p=1
p=−1, stąd a=−p=1
Maslanek masz błąd w znaku, (1/10)−2+a=102−a, bo odwracając podstawę musisz
zmienić znaki..
18 kwi 23:53