...
Ktoś: działka ma kształt Δ o bokach 200m 350m 230m Oblicz jej powierzchnię. Podaj wynik z
dokładnością do 1m2
19 kwi 19:33
tim: Znasz wzór Herona?
19 kwi 19:35
Ktoś: tak
19 kwi 19:37
tim: tO PODStaw dane i oblicz.
19 kwi 19:38
Ktoś: P=√p(p−a)(p−b)(p−c)
19 kwi 19:40
Ktoś: to ten wzór tak
19 kwi 19:40
tim: gdzie p to?
19 kwi 19:40
tim: Tak ten.
19 kwi 19:40
Ktoś: a,b,c to boki a te p to właśnie nie wiem
19 kwi 19:41
tim: To po co ci wzór jak nie znasz co czym jest

p to pół obwodu

Więc zapisz teraz obliczenia
19 kwi 19:42
Ktoś: ok

P=
√390(390−200)(390−230)(390−350)
19 kwi 19:44
Ktoś: P=√390(190*160*40)
19 kwi 19:45
tim: ... Dalej
19 kwi 19:45
Ktoś: P=√390*1216000
19 kwi 19:46
Ktoś: P=√474240000
19 kwi 19:47
tim: Teraz możesz to ręcznie [jak musisz, rozłożyć], albo na kalkulatorze
19 kwi 19:49
Ktoś: woję tą druga opcje
19 kwi 19:49
Ktoś: P=21777m
19 kwi 19:50
Ktoś: sprawdzasz czy dobrze

19 kwi 19:50
Ktoś: 21 777m2
19 kwi 19:51
Ktoś:
19 kwi 19:53
;): dzięki
19 kwi 19:55
tim: Tak, tak

... Teoretycznie jak nie możesz, to pokażę jak ^^
Dobrze.
474 240 000 | 2
237 120 000 2
118 560 000 2
59 280 000 2
29 640 000 2
14 820 000 2
7 410 000 2
3 705 000 2
1 852 500 2
926 250 2
463 125 3
154 375 5
30 875 5
6 175 5
1 235 5
247 13
19 19
1
√474240000 = 800
√741
√741 ≈ 27,22125
800 * 27,22125 = 21777
19 kwi 19:57
19 kwi 19:59
tim: Tym, z bokami?
19 kwi 20:00
Bogdan:
Można też tak:
P=√390*190*160*40 = √3*13*10*19*10*16*10*4*10 = √3*13*19*102*102*42*22 =
= 10*10*4*2√741 = 800√741
19 kwi 20:20