:)
Magda: zad.1
Oblicz o ile mniejsze odsetki otrzyma klient po roku, jezeli bank poczatkowo proponowal lokate
oprocentowana 7% w skali roku, ale oprocentowanie tej lokaty obnizyl o 2 punty procentowe.
zad.2
antykwariat zakupil dwa przedmioty za 2050 zł, a na ich sprzedazy zyskal 30% tej kwoty. za ile
zlotych zakupil antykwariat kazdy z tych przedmiotow, jezeli pierwszy dal 33,2% zysku, a drugi
25% zysku?
zad.3
kiedy otrzymamy wieksza kwote:lokujac pieniadze na 5% przez 10 lat, czy lokujac je na 10% przez
5 lat? Zakladamy, ze w kazdym przypadku kapitalizacja odsetek nastepuje co rok i
oprocentowanie jest stale w podanym okresie.
zad.4
jas ma o 10% znaczkow wiecej niz stas. o ile procent mniej znaczkow ma stas niz jas?
18 kwi 21:59
Maslanek: 1) 0,02 * wpłacona kwota
2)
x − cena kupna pierwszego przedmiot
y − c. k drugiego p.
x+y=2050
133,2 x + 125 y = 1,3*2050
3)
a) x * (1+0,05)10
b) x * (1+0,1)5
4)
1,1x − znaczki jasia
x − znaczki stasia
1 − U {x}{1,1x} =
18 kwi 22:05
Magda: dziekuje juz robie
18 kwi 22:11