hmmm
Ajtek:
Jakoże mało myślący jestem dzisiaj, niech ktoś zerknie na to i wskaże błąd:
|√6−√7|*(√6−√7)=(√7−√6)*(√6−√7)=√42−7−6−√42=−13
18 kwi 21:54
Maslanek: √42−7−6 = √42−13
18 kwi 21:56
Maslanek: Właściwie to 2
√42 − 13. Ja też już ślepu
18 kwi 21:57
Ajtek: Jeżeli już to:
2√42−13, pomyliłem znak przy jednym z pierwiastków.
18 kwi 21:58
picia: i to jest dobry wynik?
18 kwi 21:59
Ajtek:
A zadanie brzmi tak:
Uzasadnij, że wykresy funkcji y=|
√6−
√7|*x+..... i y=(
√6−
√7)*x+... są prostopadłe

!
18 kwi 22:00
Rafał274: 2√42 − 13
18 kwi 22:01
Rafał274: P{6} − √7 < 0
|P{6} − √7| = √7 − √6
a1 = √7 − √6
a2 = √6 − √7
a1*a2 = −1
Warunek prostopadłości dwóch prostych spełniony.
18 kwi 22:02
Ajtek:
Kurcze jak?
18 kwi 22:05
Rafał274: Co jak ?
18 kwi 22:11
Ajtek: Warunek prostopadłości znam, tylko dziwi mnie treść zadania, skoro jak widać nie wychodzi

.
18 kwi 22:12
Rafał274:
O cholera też się dałem złapać

Hmm no w każdym razie te funkcje w takiej postaci jak tu nie są prostopadłe.
18 kwi 22:26
Ajtek:
Wniosek z tego jest jeden, błąd w treści zadania.
18 kwi 22:28
Mila: Ajtek ;może chodzi o wykresy funkcji: y= (√6+√7)*x+..... i y=(√6−√7)*x+
18 kwi 22:31
Ajtek: Witaj Mila, wlaśnie nie, stąd mój wątek.
18 kwi 22:33
Mila: Cześć,
18 kwi 22:34
Ajtek:
Robiłem na wszystkie sposoby, jakie sobie przypomniałem i za każdym razem głupota wychodziła
względem treści.
18 kwi 22:36
Rafał274: Pomyłki się zdarzają
18 kwi 22:38
Ajtek: Wiem, spędziłem nad tym dobre 20 minut.
18 kwi 22:39
Ajtek:
Irytujące są takie przypadki, dzięki za pomoc

.
18 kwi 22:43