Bardzo proszę o pomoc,
CocaCola: Trójkąt o boku długości a i kątach ostrych do niego przyległych o miarach \beta i \gamma obraca
się dookoła prostej równoległej do tego boku, poprowadzonej przez
wierzchołek kąta do niego przeciwległego. Oblicz objętość powstałej bryły.
18 kwi 21:50
Eta:

V(br)= V(walca ABA
1B
1 )− (V(stACA
1)+V(st BCB
1))
r
w=r(stożków) h
w= h
1(st)+h
2(st)= a
| | 1 | | 2 | |
V(br)= πr2*h − |
| πr2*h = |
| πr2*a=..... |
| | 3 | | 3 | |
Wyznacz "r" ze wzoru sinusów =.........
18 kwi 22:07
elpe: 
dla
Eta za taki rysunek
18 kwi 22:13
CocaCola: nie mogę wymyślić jak wyznaczyć "r"...
18 kwi 22:16
CocaCola: Eta ma wielki matematyczny talent
18 kwi 22:16
Eta:
Dzięki
| a | | r | |
| = |
| |
| sin[180o−(β+γ)] | | sinβ | |
18 kwi 22:24
CocaCola: właśnie miała napisać, że mi się udało, ale wielkie dzięki za pomoc

I zadanko zrobione
18 kwi 22:30
CocaCola: pozdrawiam
18 kwi 22:30
Eta:
Powodzenia na sprawdzianie
18 kwi 22:33
Dominik: troszke stare zadanie, ale odkopuje.
| | 2πa3sin2β | |
liczylem wszystko tak jak Eta i wychodzi mi V = |
| |
| | 3sin(β + γ) | |
w odpowiedziach objetosc ta jest wieksza o sin
2γ (pomnozona). skad niby?
24 mar 21:11
Dominik: w mianowniku oczywiscie jest sinus do kwadratu...
24 mar 21:12
Dominik: jakies pomysly?
24 mar 21:49
Dominik: znow podbijam
24 mar 23:06
Dominik: dalej sie zgadza z odp
24 mar 23:45