wielomiany
xxx: 1.Reszta z dzielenia wielomianu 2x3+x2−x+7 przez dwumian x−a wynosi 7 . Wyznacz a
2.Dany jest wielomian W(x)=2x3+ax2+bx+30
a) liczby 3 i −1 są pierwiastkami wielomianu W(x). Wyznacz wartości współczynników a i b.
b) Pierwiastki wielomianu W(x) dla a=25 i b=−73 są liczby 2 i −15. Oblicz trzeci
pierwiastek tego wielomianu.
19 kwi 19:31
xxx: pomóżcie proszę

19 kwi 20:44
kaz: Ad.2)
W(3)=2*27+9a+3b+30=0
W(−1)=2*(−1)+a−b+30=0
wystarczy rozwiązać ten układ równań
19 kwi 21:11
kaz: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x− a jest równa W(a) czyli
W(a)=2a3+a2−a+7=7→2a3+a2−a=7
a=0va=1/2va=−1
19 kwi 21:30
kaz: pomyłka 2a3+a2−a=0
19 kwi 21:33
xxx: dzięki kaz ale i tak dalej nie rozumiem, czy mógłby mi ktoś pomóc

jakieś wskazówki
20 kwi 08:27
xxx: czy mógłby mi ktoś pomóc
21 kwi 07:40
kaz: Ad.1)
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x− a jest równa W(a).Taka jest def.
Zgodnie z założeniami tej def.za x wstawiasz a i liczysz to a z równania
W(a)=2a3+a2−a+7=7→2a3+a2−a=0→a=0 v a=12 v a=−1
Ad.2)
Jeżeli dane liczby (3,−1) są pierwiaskami wielomianu to znowu zgodnie z def. W(3)=0
W(−1)=0.W obu rónaniach masz dwie niewiadome(a,b),więc jest to zwykły układ równań
21 kwi 09:44