Jak obliczyć..
Adrian: Mam problem z obliczeniem tego. Proszę o pomoc..
| | ln (1−0,15) | |
Q(t)= 1−15 |
| |
| | ln2 | |
18 kwi 21:50
Maslanek: Co w mianowniku?
18 kwi 21:58
Adrian: sorki w mianowniku miało byc ln2
18 kwi 22:16
Maslanek: Q(t) = 1−15 [ln (1−0,15) − ln 2]
Q(t) = −14 [ln (0,85) − ln 2]
Q(t) = −14 [ln 0,425]
Q(t) = ln (0,425
−14)
Tylko, gdzie to t?
18 kwi 22:19
Adrian: Właśnie nie wiem sam
tak wyglądało to zadanie i mam je sam obliczyć (t) jest to liczba lat pracy u ostatniego
pracodawcy..ale nie mam podanej ilości tych lat..
| | ln (1−0,15) | |
Q(t) = 1−15 |
| = 0,47 |
| | ln2 | |
tak to wygląda w całości..
18 kwi 22:32
Maslanek: gdzieś błąd jest. Nie ma żadnych zależności.
Chyba, że to funkcja stała
18 kwi 22:35
Rafał274: Skoro jest Q(t) musi być gdzies t, może być też jako :
Q(t) = 0 * t + x , gdzie x to powyższa liczba stała.
18 kwi 22:40
Adrian: Dziękuje.. Ok zapytam..
18 kwi 22:40
Ewa: ln(1−a)
4 gru 16:54