18 kwi 21:11
Krzysiek: | x−3 | | 1 | | (x2 −x+3)' | | 5/2 | |
| = |
| |
| − |
| |
| x2 −x+3 | | 2 | | x2 −x+3 | | x2 −x+3 | |
i pierwszą całkę obliczasz korzystając z podstawowego wzoru, a drugą całkę korzystając z arctg
18 kwi 21:14
Magda: I jak przekształcić x2−x+3 do tej postaci t2+1 żeby móc skorzystac z arctg?
18 kwi 21:25
Krzysiek: zamień na postać kanoniczną i spróbuj za pomocą podstawienia do takiej postaci doprowadzić
18 kwi 21:28
Magda: właśnie nie mam pomysłu jak zrobić te postać kanoniczną.. :<
18 kwi 21:31
Krzysiek: i teraz albo wyciągasz przed całkę 11/4 i potem odpowiednie podstawienie albo od razu
podstawienie:
x−1/2 =t
√11/4
18 kwi 21:36
MQ: Np. tak:
| | b | | b2 | | b2 | | b2 | |
x2+bx+c=x2+2* |
| x+ |
| − |
| +c=(x+b/2)2+c− |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
18 kwi 21:37
Magda: | | dx | |
każdy następny przykład sprowadza się do obliczenia takiej całki np |
| , |
| | 2x2+x+1 | |
| | dx | | dx | |
|
| i ten z tego zadania |
| . dlatego proszę natchnij mnie  |
| | x2+x+1 | | x2−x+3 | |
18 kwi 21:38
Magda: Dziękuje Wam
18 kwi 21:39
Magda: Mam jeszcze jedno pytanie. Czy całkę w której występuje pierwiastek można rozwiązać inaczej niż
przy użyciu podstawien eulera?
| | 4x−3 | |
przyklad ∫ |
| dx |
| | √x2+2x+5 | |
18 kwi 22:19
Krzysiek: zależy co masz pod pierwiastkiem, jeżeli masz np pod pierwiastkiem. a−x
2 to korzystasz z
arcsin lub arccos
lub jeżeli w liczniku masz wielomian np. stopnia 2 to przez części lub. metoda współczynników
nieoznaczonych
Jednak w tym przypadku rozbijasz na dwie calki (w pierwszej całce w ułamku licznik jest
pochodną tego co pod pierwiastkiem ) a drugą całkę z podstawienia Eulera (Warto zapamiętać
| | 1 | |
wzór na całkę: ∫ |
| dx ) |
| | √a+x2 | |
18 kwi 22:25