parametr
blogther: Dla jakiego parametru p iloczyn miejsc zerowych funkcji
f (x) =x2+3x − p2 + 2p
jest równy mniejszemu pierwiastkowi równania (3 − x2)(2x − p) = 0
co juz zrobiłem wiemy ze
x1*x2 = ca = − p2 + 2p
przekształciłem (3 − x2)(2x − p) = 0 do postaci
−x2 + (6 + p2)x − 3p = 0
no i szukam teraz pierwiastkow
Δ = p24 − 6p + 36
no i wychodzi ze p = 12 i jest to jedyny pierwiastek bo ta delta wyszla 0
i co teraz mam napisac ze − p2 + 2p = 12?
brak pomysłu na to zadanie jak je skonczyc
ma jeszcze jedno pytanie nie musze wynaczac delty dla funkcji f(x) czy powinienem ja policzyc
ale ona i tak nam nic nie powie bo przeciez chodzi nam o iloczyn miejsc zerowych
ale jak policzyłem ta delte to wyszło ze funkcja f(x) nie ma dwoch pierwiastkow czyli co juz
na tym etapie powienienem zakonczyc to zadanie czy liczyc tak jak to wyzej zrobiłem
ale wydaje mi sie to bez sensu bo przeciez ta funkcja f(x) nie ma pierwiastków
18 kwi 20:34
blogther: prosze o pmoc
18 kwi 20:46
blogther: podbijam
18 kwi 20:53
ZKS:
| | x | | p | |
3 − |
| = 0 ⇒ x = 6 ∨ 2x − p = 0 ⇒ x = |
| jeżeli p < 12 to mniejszym pierwiastkiem |
| | 2 | | 2 | |
| | p | |
jest x = |
| natomiast jeśli p > 12 to mniejszym pierwiastkiem jest x = 6 zatem: |
| | 2 | |
dla p < 12 mamy
dla p > 12 mamy
−p
2 + 2p = 6
18 kwi 21:09
blogther: czyli nie potrzebnie to rozbijałem
to funkcja f(x) ma pierwiastki czy nie
18 kwi 21:15
ZKS:
Przecież musisz właśnie założyć że ma dwa dlatego Δ > 0.
18 kwi 23:54