W trójkącie ABC dane są: |AB|=c, kąt |CAB|= alfa ABC|=beta , gdzie beta>90
CocaCola: ETA, BASIA pomocy

!
W trójkącie ABC dane są: |AB|=c, kąt |CAB|=α kąt ABC|=β , gdzie β>90 . Oblicz objętość bryły
otrzymanej w wyniku obrotu trójkąta ABC wokół prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z
wierzchołka C.
18 kwi 20:33
Eta:

Bryła składa się ze stożka AA
1C i wydrążonego z niego stożka BB
1C
o wspólnej wysokości "h"
R −− dł. promienia podstawydużego stożka r −−− dł. promienia podstawy małego stożka
|AB|=c R=c+r
| | 1 | |
V(br) = |
| πh(R2−r2) =....... |
| | 3 | |
Spróbuj teraz policzyć ..........
18 kwi 21:14
CocaCola: ale jak wyliczyć (R2−r2) ...
18 kwi 21:36
CocaCola: chyba mam pomysł
18 kwi 21:42
CocaCola: udało się!

dziękuje, dziękuję i jeszcze raz dziękuję
18 kwi 21:47
CocaCola: mam jeszcze jedno zadanie:
Trójkąt o boku długości a i kątach ostrych do niego przyległych o miarach \beta i \gamma
obraca się dookoła prostej równoległej do tego boku, poprowadzonej przez
wierzchołek kąta do niego przeciwległego. Oblicz objętość powstałej bryły.
18 kwi 21:48