Klaudia: Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba
a) n
2 + n jest parzysta
b) n
3 - n jest podzielna przez 6
c) (2n + 1)
2 jest nieparzysta
d) (n + 1)
2 - n
2 jest nieparzysta
Proszę o pomoc
14 maj 17:40
Klaudia: bardzo proszę, to dla mnie ważne, a zupełnie nie wiem, jak się za to zabrać...nie powinno
być trudne, bo znajduje się w pierwszym dziale książki do pierwszej klasy liceum...
14 maj 18:03
Klaudia: chociaż jeden podpunkt, żebym miała jakiś punkt zaczepienia...
14 maj 18:19
xpt: a) n
2+n=n(n+1)
gdy n jest parzyste to n+1 jest nieparzyste i na odwrót
a iloczyn licznby nieparzystej i parzystej jest zawsze parzysty.
c) (2n+1)
2 = 4n
2+4n+1
4n
2 - zawsze parzyste
4n - zawsze parzyste (patrz podpunkt a)
+1 suma liczb parzystych i nieparzystej jest nieparzysta
podpunkty b i d są proste, jeśli juzamsz punkt zaczepienia
14 maj 18:33
clauuudia@o2.pl: Tak sobie coś gryzmoliłam, ale nawet nie wiedziałam, jak rozwiązuje sie takie zadania

Dziękuję bardzo xpt
14 maj 18:41
Klaudia: a b) n3 - n = n(n - 1)(n + 1) i co dalej?
14 maj 18:46
Jakub: n-1, n, n+1 to trzy kolejne liczby. Czyli jedna z nich jest na pewno podzielna na 2 i
jedna na pewno podzielna na 3. Czyli cały iloczyn n(n-1)(n+1) dzieli się na 2 i 3, czyli
dzieli się na 6.
14 maj 22:31
pomocy: Uzasadnij, że wartość wyrażenia: (n+1)2 − (n−1)2 jest liczbą parzystą, dla dowolnej liczby
naturalnej n.
20 paź 14:14
Piotr 10:
n
2+2n+1 − n
2+2n −1=4n=2*2n
Jaki z tego wniosek
20 paź 14:16
DomiDo: ze to liczba parzysta? XD
20 paź 19:53
DomiDo: ze (n+1)2−(n−1)2 jest podzielne przez 4?
20 paź 19:59
3Silnia&6: 2*2n = 4*n ? ...
20 paź 20:07