Funkcja wymierna
Gocek: Witam !
| | 3x | | 2x+2 | |
Dane sa funkcje f(x)= |
| oraz g(x)= |
| |
| | x−2 | | x+3 | |
okresl dziedizne obu funkcji i znajdz miejsca zerowe
Prosze nie tyle o sam wynik co o jakas wskazowke, aby ktos mnie naprowadzil na rozwiazanie bo
kompletnie zapomnialem jak to sie robilo

Z gory dzieki
18 kwi 20:24
Shimmer: 1.f(x)
D= R−{2}
miejsca zerowe x=0
2. D=R−{−3}
miejsca zerowe x=−1
18 kwi 20:40
Gocek: mowilem ze nie chce wyniku tylko prosze o wskazanie kierunku w jakim mam sie udac zeby to
samemu zrobic xd
18 kwi 20:45
Shimmer: aby obliczyc dziedzine mianownik nie moze byc zeremn i liczysz
18 kwi 20:47
Shimmer: miejsca zerowe mnozysz przez mianownik licznik porownujesz do zera
18 kwi 20:48
MAJA: jesli masz ulamek to mianownik musi byc rozny od zera,piszesz x+3jest rozne od zera i liczysz
x.i piszesz R− to co ci wyszlo.
poem licznik przyrownujesz do zera,obliczasz x i szukasz czesci wspolnej miedzy dziedzina a tym
drugim x i to jest twoje miejsce zerowe.
18 kwi 20:48