Pole powierzchni całkowitej walca jest równe 40πcm^2, a jego wysokość ma 10 cm.
12345: Pole powierzchni całkowitej walca jest równe 40πcm2, a jego wysokość ma 10 cm. Oblicz pole
koła będącego podstawą tego walca.
Niech kto mi pomoże to rozwiązać. Tylko prosiłabym o całe rozwiązanie. Tak żebym mogła
zrozumieć jak się robi tego typu zadania.
18 kwi 20:14
paulinar: hej
powiedz na jakim poziomie nauczania jestes, to jest gimn czy juz średnia szkola
podaj maila podesle ci rozwiazanie
18 kwi 20:30
12345: szkola srednia
18 kwi 20:55
12345: dodaj tu moze ktos jeszcze skorzysta
18 kwi 20:55
paulinar: podaj maila
18 kwi 20:55
paulinar: P=40π
H=10
P=2πr(r+h)
40=2r(r+10)
40=2r2+20r
2r2+20r−40=0 /2
r2+10r−20=0
liczę Δ i wychodzi 6√5
liczysz r1 i r2
odrzucasz r1 bo wychodzi na minusie
r2=−5+3√5
a to równe jest w przybliżeniu 1,71
liczę pole koła
p=πr2
p=2,92π
18 kwi 21:46
Lol:
18 gru 17:11