Iloczyn skalarny
-: Zadanie z iloczynu skalarnego, proszę o pomoc. ( w miejscach gwiazdek znajduje się znak
mnożenia wektoró −kółeczko) W równoległoboku ABCD punkty M i N są odpowiednio środkami boków
AB i BC Oblicz →AM * →AN, →DM *→DN, jeśli A(−3,−2), B(1,−2), C(6,3)
18 kwi 19:57
Aga1.: | | −3+1 | | −2+(−2) | |
M=( |
| , |
| )=(−1,−2) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+6 | | −2+3 | | 7 | | 1 | |
N=( |
| , |
| )=( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
AM→=[−1+3, −2+2]=[2,0]
| | 7 | | 1 | | 13 | | 5 | |
AN→=[ |
| +3, |
| +2)=[ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 13 | | 5 | |
AM→*AN→=2* |
| +0* |
| =13. |
| | 2 | | 2 | |
18 kwi 22:30