prawdopodobieństwo
Marlena: W urnie jest 7 kul białych i 5 czarnych. Wylosowano bez zwracania dwa razy po jednej kuli.
Oblicz, o ile większe jest prawdopodobieństwo wylosowania kul o różnych kolorach od
prawdopodobieństwa wylosowania kul w jednym kolorze.
18 kwi 19:43
Marlena: HELP
18 kwi 20:09
Shimmer: Ω=12*11 − bo za pierwszym razem jest 12 kul do wylosowania , a kiedy jedna wylosujemy pozostaje
11
A− wylosowanie kul o roznych kolorach
P(A)=
AΩ
B−wylosowanie kul o roznych kolorach
P(B)=
BΩ
porownac wielkosci i koniec

masz odp do tego zadania?
18 kwi 20:14
Shimmer: B− wylosownaie kul o tych samych kolorach
18 kwi 20:15
Marlena: nie mam odpowiedzi... wiesz ksero zadań dla wszystkich uczniów i nie wiadomo skąd to wziela
babka
18 kwi 20:25
Shimmer: wydaje mi sie ze powinno byc ok tylko dolicz sobie
18 kwi 20:26
Marlena: Ale wylosowano 2 razy bez zwracania wiec tam chyba powinno byc 10...
18 kwi 20:26
Shimmer: dwa razy po jednej kuli , wszystkich jest 12 wiec za pierwszym razem losujesz jedna sposrod 12,
pozostaje 11 kul i losujesz jedna sposrod 11
18 kwi 20:29
Marlena: aaa dobra kumam teraz

ale bądź tu bo jak nie bede wiedziec co i jak bede pisac
18 kwi 20:32
Shimmer: ok czekam
18 kwi 20:33
Marlena: aaa dobra kumam teraz

ale bądź tu bo jak nie bede wiedziec co i jak bede pisac
18 kwi 20:34
Marlena: dlaczego zdarzenia A i B są takie same i dlaczego przy jednym mnożysz ułamek a w drugim
dodajesz? ma być zdarzenie z róznymi kolorami i w tym samym kolorze...?
18 kwi 20:37
Shimmer: A− wylosowanie kul o roznych kolorach
B− wylosownaie kul o tych samych kolorach
18 kwi 20:41
Marlena:
dlaczego są różne mianowniki?
18 kwi 20:42
Shimmer: w A wybierasz dwie kule jednoczesnie wiec trzeba pomnozyc− wybierasz biala i czarna
w B wybierasz dwie kule biale lub dwie kule czarne czyli dodajesz
w logice 'i' to mnozenie 'lub' dodawanie
18 kwi 20:43
Shimmer: to nie sa ulamki tylko kombinacje
18 kwi 20:43
Drako: To jest prawdopodobieństwo tu nie ma mianowników


Zauważ że kolega Shimmer nie dał kreski
ułamkowej...
18 kwi 20:43
Shimmer: wyglada to tak
czyli po skroceniu mamy 7 reszta analogicznie

i jeszcze pytanko umiesz obliczac kombinacje, skracac silnie i tak dalej?
18 kwi 20:45
Marlena: szczerze kiedys umiałam jak jeszcze do szkoły chodziłam

próbuje robic te zadania dla kuzyna
ktory ma problem z tym cos tam kumam ale nie do konca szkole skończyłam 2 lata temu i tez
pisalam mature z maty...
18 kwi 20:49
Marlena: a nie da się tego zadania w prostszy spodób zrobić? bo ja nie bede umiala tego wytłumaczyc
18 kwi 20:51
Shimmer: a teraz wiesz jak dalej liczyc czy cos podpowiedziec?
18 kwi 20:51
Shimmer: raczej sie nie da
18 kwi 20:51
Marlena: prosze o pomoc bo nie mam pojecia silnia w tym momencie to dla mnie czarna magia
18 kwi 20:57
Shimmer: wykrzyknik to silnia np 6!=1*2*3*4*5*6 5!=1*2*3*4*5
18 kwi 21:01
Marlena: w zdarzeniu B wychodzą mi ułamki tak ma być nie wiem juz czy dobrze to robie...
19 kwi 16:26
Marlena:
19 kwi 16:26