matematykaszkolna.pl
bryły wio: Czy można rozwiązać coś takiego? Oblicz pole całkowite bryły powstałej z obrotu równoległoboku o bokach 10 i 6 dookoła dłuższego boku?
18 kwi 19:39
Marlena: Pole równ.= P= a*h ,gdzie a=6 h=10 pole koła= Pπ r2, gdzie r to połowa długości a pole całkowite to suma pola koła i równoległoboku Pc=Pk + Pr Pc=60 + 9π
18 kwi 20:18
Krzysiek: Mogłabyś mi wyjaśnić Marlena skąd znasz h? przecież tam są długości boków... a takiego wzoru na pole równoległoboku nie znam... to samo z 'r' skąd wiesz, że to połowa długości 'a' ?
18 kwi 20:25
Marlena: masz podane 2 długości boków w zadaniu, prawda? jedna dlugość to h, druga a. jak narysujesz sobie bryłę to średnica koła jest takiej samej długości co bok a, a " r" to połowa długości średnicy wiec w tym zadaniu to jest połowa długości a czyli 3
18 kwi 20:31
wio: O matko czarna magia skąd się wzięło takie rozwiązanie. To chyba powstanie walec z nadbudowanym stożkiem i wycietym stożkiem i własnie nie wiem jak znależć h równoległoboku bo to będzie promień
18 kwi 20:33
Krzysiek: Marlena, są podane dwie długości boków, prawda. Jednak 'h' nie jest podane. A do wzoru korzystając z boków jeszcze trzeba znać kąt pomiędzy tymi bokami. Wydaje mi się, że mylisz równoległobok z prostokątem
18 kwi 20:34
wio: Ale to a to jest tworząca nadbudowanego stożka
18 kwi 20:34
Marlena: nie wiem może i tak ale ja własnie w ten sposób bym to robiła
18 kwi 20:35
Krzysiek: wio, jak dla mnie zadania nie da się zrobić, potrzebny jest kąt pomiędzy tymi bokami, bo np. weźmy sobie prostokąt o bokach 6 i 10 i weźmy sobie równoległobok o kącie 135 pomiędzy tymi bokami czy te pola całkowite brył będą takie same? wydaje mi się, że nie...
18 kwi 20:39
Marlena: no chyba masz racje...
18 kwi 20:43