Bardzo proszę niech ktoś mi pomoże w rozwiązaniu tego zadania
marta:
marta: Bardzo proszę niech ktoś mi pomoże w rozwiązaniu tego zadania
Wyznacz trójmian kwadratowy wiedząc,że jego wykres przechodzi przez punkty (0,1) i (1,−2) oraz
że dla x=1 osiąga swoją najmniejszą wartość . Narysuj wykres tej funkcji . na podstawie
wykresu ;
−określ dziedzine
−określ zbiór wartości
−wyznacz miejsca zerowe
−określ przedziały monotoniczności
− określ przedziały w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie
: czy najpierw musze narysowac wykres i zaznaczyć punkty (0,1) i (1,−2) jeżeli tak to co
dalej?
a może trzeba podstawić to do jakiegoś wzoru nie wiem jak mam to zacząć z tym poniżej by
było
łatwiej bo wiem o co chodzi tak mi sie wydaje
18 kwi 19:26
krystek: jeżeli dla x=1 osiąga najmniejszą wartość i widać ,że wynosi ona −2 ⇒są to współrzędne
wierzchołka paraboli.
Postać kanoniczna y=a(x−p)2+q
y=a(x−1)2−2 i teraz podstawiasz współrzędne (0,1) i wyliczasz a
1=a(0−1)2−2⇒a=3
18 kwi 19:33
marta: krystek (1,−2) czy stąd jest x i jego najmniejsza wartosć ja dzisiaj nie mysle
18 kwi 19:58
marta: oj chyba sie na mnie dzisiaj pogniewaliście za moja bystrosc?
18 kwi 20:00
marta: krystek gdzie jestes?
18 kwi 20:08
krystek: Masz zapisane ,że dla x=1 funkcja osiąga wartość najmniejszą y=q=−2 − i ta wartoęć jest podana
we wspłórzędnych drugiego punktu(1,−2)
18 kwi 20:10
marta: dlaczego a =3
1=a(o−2*0081)−2
1=−2
18 kwi 20:12
marta: masz rację
18 kwi 20:13
krystek: y=a(x−1)2−2 wstawiasz x=0 y=1
1=a(0−1)2−2
1=a(1)2−2
1=a−2
a=3
18 kwi 20:15
marta: 1=a(0−2*0*1)−2
1=−2
18 kwi 20:16
marta: myślałam że trzeba zastosowac wzory skr. mnoż
18 kwi 20:17
krystek: Oj pomyśl ,czy dobrze rozpisałas , jak chciałas wzorem skróconego mnożenia ( a gdzie a
zaginęło?)
18 kwi 20:20
marta: a*0 i wyparowało mówiłam że dzisiaj jestem ograniczona
18 kwi 20:24
krystek: ależ a*0=0 i wyparuje
ale a*1=a
18 kwi 20:25
marta: y=3x2−6x−5
Δ=−24 jak jest − to nie ma miejsc zerowych
18 kwi 20:29
krystek: ale źle liczysz!
18 kwi 20:29
marta: krystek przecież w nawiasie jest mnożenie przez zero to zostanie zero
18 kwi 20:31
krystek: No nie (0−1)=−1 natomiast (0−1)2=(−1)2=1
18 kwi 20:33
marta: a dlaczego żle
18 kwi 20:33
marta: znowu masz rację
18 kwi 20:34
krystek: A wylicz tą Δ!
18 kwi 20:34
marta: wiesz co już do reszty zgłupiałam bo jednak bym upierała sie przy swoim z tym nawiasem (0−0)
18 kwi 20:37
marta: gdybysmy wyliczali wzorem skróconego mnożenia
18 kwi 20:39
krystek: (0−1)2=02−2*1*0+12=0+0+1=1 Twoim sposobem ,przy którym tak się upierasz!
18 kwi 20:39
marta: podniosłam Ci adrenaline?
Δ=96
18 kwi 20:42
krystek: Dlaczego, taki masz cel?
18 kwi 20:44
marta: zwracam HONOR
18 kwi 20:44
marta: nie po prostu sie pytam czy nie jastes za bardzo na mnie wkurzony
18 kwi 20:45
marta: już jestem a z deltą teraz dobrze
18 kwi 20:50
krystek: Myśl o zadaniach



Wykorzystaj to, że pomagam .
18 kwi 20:50
krystek: Tak Δ dobrze!
18 kwi 20:51
marta: miejsca zerowe x1=−0,6 x2=2,6
18 kwi 20:54
marta: jestem ogromnie Ci wdzieczna za pomoc i cierpliwośc
18 kwi 20:56
krystek: A zapisz jak wyliczyłas ?
Δ=96⇒√96=√16*6=4√6
18 kwi 20:57
marta: kalkulatorem
18 kwi 20:59
18 kwi 21:01
marta: −4√6 podzielic przez 6
4√6 podzielic przez 6
czy tak
18 kwi 21:08
marta: jeżeli to dobrze zrobiłam to i tak nie umiałabym zaznaczyć na wykresie
18 kwi 21:10
krystek: Oj Marta
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
18 kwi 21:13
marta: ja obliczałam x1 x2 i mi wyszło to co wyszło?
18 kwi 21:16
marta: ja obliczałam x1 x2 i mi wyszło to co wyszło?
18 kwi 21:16
marta: szóstki mi się skróciły
18 kwi 21:17
marta: i została jedynka
18 kwi 21:19
krystek: Leniuch licz poprawnie!
| | 6−4√6 | | 2(3−2√6) | | 3−2√6 | |
x1= |
| = |
| = |
| x2 policz |
| | 2*3 | | 2*3 | | 3 | |
18 kwi 21:20
krystek: A opracowałaś nowe twierdzenie?
18 kwi 21:22
marta: wyszło to samo tylko znak dodatni
18 kwi 21:29
krystek: Tak.A rozumiesz swój wcześniejszy błąd?
18 kwi 21:33
marta: ja już nic nie wiem
18 kwi 21:33
marta: trzeba jak najwiecej skracac
18 kwi 21:34
marta: ale jak mam teraz zaznaczyć te miejsca zerowe na osi?
18 kwi 21:35
krystek: | | 3+2√6 | |
To znaczy czego, juz wszystko masz x1 i x2= |
| |
| | 3 | |
18 kwi 21:35
krystek: przybliżone i piszesz x1 x2
18 kwi 21:36
marta: przeczytaj pytanie do zadania
18 kwi 21:37
marta: krystek ja widzę ze ty 100 zadań na raz robisz jestes wielki
18 kwi 21:40
marta: gdybym robiła to pierwiastkiem z delty z kalkulatora to bym jakos ten wykres nagryzmoliła a tak
to muszę czekać na Twoją pomoc
18 kwi 21:43
krystek: najmniejsza wartość już masz
z
w=<−2,
∞)
| | 3−√6 | | 3+2√6 | |
wartości dodatnie dla x∊(−∞. |
| ) U ( |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | |
D=R
f↗ dla x∊<1,
∞)
f↘ dla x∊(−
∞,>
18 kwi 21:45
krystek: Było sie w szkole!
18 kwi 21:46
marta: nie było sie w szkole i nawet nie wiem teraz skąd ty to sie wzieło?
18 kwi 21:52
18 kwi 21:55
18 kwi 22:01
krystek: ok
18 kwi 22:05