PILNE
Monia: Z talii 52 kart losujemy 4 karty. Oblicz prawdopodobieństwo, że w wylosowanych kartach jest 1
dama i 2 piki?
18 kwi 19:19
goldenfille: chyba tak ale nie jestem pewny i podstaw sobie do wzoru tylko tego wyżej
18 kwi 19:38
b.: nie jest dobrze, byłoby ok w sytuacji, gdy jest dokładnie jedna dama (pikowa lub nie) oraz 2
piki inne niż dama.
dama może być pikowa albo nie i trzeba osobno rozważyć takie przypadki, próbuj Moniko
18 kwi 19:48
Monia: Czyli jak trzeba?
18 kwi 20:39
Monia: bo mi niestety poprawny wynik nie chce wyjść
18 kwi 20:49
qwe: jest ok, odjęto damę od 13 pików, a piki i damy z reszty kart
18 kwi 20:49
Monia: ale ten wynik nie zgadza mi się z odpowiedzią
18 kwi 20:53
Monia: A ma wyjść 14 688 a tu tak nie wychodzi
18 kwi 20:55
qwe: A =4*(12!/10!*2!)*36=144*(12*11/2)=144*66
to licznik, a mianownik 52!/(4!*48!)=49*50*51*51/24
P(A)=144*6/(49*50*51*52/24) i dalej kalkulator
18 kwi 20:56
Monia: no i nie wychodzi
18 kwi 20:59
Monia: a czemu tak w ogóle jest 12 bo nie wiem?
18 kwi 21:06
b.: nie jest dobrze, bo jeśli dama będzie pikowa, to w liczonych układach kart będą 3 piki
(zakładam tutaj, że w zadaniu chodzi o dokładnie jedną damę i dokładnie 2 piki)
18 kwi 21:23
b.: policzę Ci ile jest układów z damą pikową:
damę pikową można wybrać tylko na 1 sposób,
| | | |
pozostałego pika na | sposobów, |
| | |
| | | |
i pozostałe 3 karty na | sposobów (bo jest 36 kart niebędących ani damą, ani pikiem) |
| | |
do tego trzeba dodać układy z damą niepikową
18 kwi 21:25
Monia: a jakie będą układy z damą niepikową?
18 kwi 21:27
b.: no właśnie, jakie? spróbuj policzyć sama
18 kwi 21:37
Monia: mówisz żebym dodała, jak z tego co napisałaś wychodzi mi już liczba większa niż w odp.
18 kwi 21:40
Eta:
@b coś mi się nie zgadza ,bo losujemy 4karty
18 kwi 21:43
b.: | | | |
no tak, pozostałego pika losujemy na | sposobów! dzięki Eta |
| | |
18 kwi 21:44
Eta:
18 kwi 21:44
b.: | | | |
i pozostałe DWIE karty na | sposobów, coś mi się te karty rozmnożyły  |
| | |
18 kwi 21:45
MQ: Z damą pikową:
Z damą innego koloru:
18 kwi 21:45
b.: MQ też nie uniknął pomyłki...
no Monika, rozwiąż Ty przypadek damy innego koloru
18 kwi 21:48
Eta:
| | | | | | | |
1/ bez damy pik: | * | * | =......... |
| | | | |
2/ z damą pik ( i bez innych dam)
R−m : .............
18 kwi 21:48
MQ: Ups!
Z damą innego koloru:
bo nie może być dama pikowa, więc mamy do wyboru 12 pików
18 kwi 21:49
MQ: Ups! Faktycznie Eta nie uwzględniłem, że trzeba eliminować inne damy −− racja 36 nie 38
18 kwi 21:51
Monia: liczę i liczę i nie mogę dojść do tego wyniku 14 688=|A|
18 kwi 21:54
Monia: chyba wyszło, dziękuję
18 kwi 22:01
Eta:
18 kwi 22:08