Proszę o pomoc
Uczniowie: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego jest trójkątem równoramiennym o wysokości h i kącie
przy podstawie a (kąta L). Wyznacz objętośc tego ostrosłupa.
19 kwi 18:43
Basia: Podpowiadam
19 kwi 18:54
Basia:
tgα = U{h}{
a2
stąd wyznaczamy a
czyli mamy a − długość krawędzi podstawy, która jest tr.równobocznym
liczymy h
p (wysokość podstawy)
| | 1 | |
odcinki |
| hp, h i H(wysokość ostrosłupa) tworzą trójkąt prostokątny |
| | 3 | |
z tw.Pitagorasa wyznaczamy H
to wszystko co jest potrzebne do policzenia V
19 kwi 18:59
19 kwi 18:59
Basia: można też użyć ctgα
19 kwi 19:00
Uczniowie: Dziękuję
19 kwi 19:02
Uczniowie: A pomożesz mi obliczyć ostatnie zadanie?
Podstawą ostrosłupa jest kwadrat ABCD o boku a=√2, zaś krawędż boczna SD jest jego
wysokością. Punkt O jest punktem przęcięcia się przękątnych podstawy. kąt między
odcinkiem SO i wysokoscią ostrosłupa jest równy 60'. Oblicz pole powierzchni bocznej i
objętość ostrosłupa, jeśli wiadomo, że |SO|=d.
19 kwi 19:07
Basia: Pomagam (rysuję to trochę potrwa)
19 kwi 19:20
Basia:

dane:
AB = BC = CD = AD = a =
√2
SO = d
P
p = a
2 = 2
wysokością ostrosłupa jest AS
tr.OAS jest prostokątny
| | 1 | | a2*d | | a2*d | |
V = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
ściany BAS o DAS to trójkąty prostokątne
| | AB*AS | | d*√2 | |
PBAS=PDAS = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
z tr.BAS i tw.Pitagorasa liczymy BS=DS
AC − przekątna kwadratu o boku a
AC = a
√2 =
√2*
√2 = 2
z tr.CAS prostokątnego i tw.Pitagorasa liczymy CS
P
CBS = P
CDS liczymy z wzoru Herona
czy to wystarczy ?
19 kwi 19:43
Uczniowie: Wystarczy, to już nie mam pytań. DZIĘKUJĘ ZA POMOC
19 kwi 19:45