matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kąt 60 stopni
Kasia:
krótsza przekątna rombu tworzy z jego bokiem a kąt 60 stopni. Długość boku a wynosi 8 cm. Dłuższa przekątna rombu ma długość: ?
18 kwi 19:10
paulinar:
x
8
=sin60
x
8
=
√
3
2
2x=8
√
3
x=4
√
3
d=2x d=8
√
3
18 kwi 19:24