Bardzo proszę niech ktoś mi pomoże w rozwiązaniu tego zadania
marta: Bardzo proszę niech ktoś mi pomoże w rozwiązaniu tego zadania
Wyznacz trójmian kwadratowy wiedząc,że jego wykres przechodzi przez punkty (0,1) i (1,−2) oraz
że dla x=1 osiąga swoją najmniejszą wartość . Narysuj wykres tej funkcji . na podstawie
wykresu ;
−określ dziedzine
−określ zbiór wartości
−wyznacz miejsca zerowe
−określ przedziały monotoniczności
− określ przedziały w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie
18 kwi 19:04
marta: czy najpierw musze narysowac wykres i zaznaczyć punkty (0,1) i (1,−2) jeżeli tak to co dalej?
18 kwi 19:08
marta: pomocy
18 kwi 19:12
marta: a może trzeba podstawić to do jakiegoś wzoru nie wiem jak mam to zacząć z tym poniżej by było
łatwiej bo wiem o co chodzi tak mi sie wydaje
18 kwi 19:21
f: ogólny wzór trójmianu, to ax2+bx+c, ale tutaj lepiej zastosować
f(x) = a(x−xw)2+yw
xw, yw − współrzędne wierzchołka
po podstawieniu punktów i xw = 1, powinny Ci wyjść pozostałe wartości: a,yw
18 kwi 19:30
marta: to musze deltą cos zrobic ?
18 kwi 19:32
f: nie, narazie nie − delta posłuży do wyznaczenia miejsc zerowyh, narazie zapisz ogólny wzór
funkcji
18 kwi 19:33
Eta:
W(1,−2)
f(x)=a(x−1)2−2 i P(0,1) to: 1=a(0−1)2−2 ⇒ a=.........
18 kwi 19:33
marta: ja naprawdę nie wiem co mam z tym zrobić f(x)=a(x−1)2−2 dlaczego podstawione zostało (1,−2)
a nie (0,1)?
18 kwi 19:48
18 kwi 19:49
marta: f(x)=a(x−1)2−2
f(x)= a(x2−2x+1)−2
f(x)= ax2−2ax+a−2
18 kwi 19:53