dane są wierzchołki
agulka166: Dane są wierzchołki trójkąta A= (2,−1), B= ( 4,2) , C= ( 5,1) wyznacz:
a) pole trójkąta ABC
b) równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowarzoną z wierzchołka A
19 kwi 18:39
Basia: Pomagam
19 kwi 18:41
Basia: Zacznijmy od (b).
A1 − spodek wysokości opuszczonej z wierzchołka A na bok BC
pr.AA1 jest prostopadła do pr.BC
musisz napisać równanie pr.BC, a potem równanie prostej do niej prostopadłej
przechodzącej przez punkt A
wiesz jak to zrobić ?
19 kwi 18:44
agulka166: tak
19 kwi 18:46
Basia: Pole trójkąta możesz wyznaczyć różnymi metodami.
Metoda 1:
liczysz długości |AB| |AC| |BC| i korzystasz z wzoru Herona
Metoda 2:
→ →
liczysz współrzędne wektorów AB, AC
liczysz ich iloczyn skalarny
z il.skalarnego wyznaczasz cosα (kąta między wektorami)
liczysz sinα z jedynki trygonometrycznej
liczysz |AB| |AC|
Metoda 1 wydaje mi się mniej pracochłonna.
Poradzisz sobie ?
19 kwi 18:52
agulka166: a jak mam dodać do siebie współrzędne
19 kwi 19:04