Trójkątyy
Pomocy proszę:

Proszę o pomoc, wskazówkę. Nie umiem tego zrobić

Na zewnątrz trójkąta prostokątnego ABC, w którym kąt |ACB|=90
oraz |AC|=5 |BC|=12 zbudowano kwadrat ACDE. Punkt H leży na prostej AB i kąt |EHA|=90.
Oblicz pole trójkąta HAE.
19 kwi 18:29
Pomocy proszę: proszę o naprowadzenie ; /
19 kwi 18:44
Jacek Karaśkiewicz:
Oznaczmy:
miara kąta CAB − α
miara kąta CBA − β
miara kąta EAH − γ
miara kąta HEA − δ
miara kąta EAC − Δ
α + β = 90
o ⇒ β = 90
o − α
γ = 180
o − Δ − α = 90
o − α = β
δ = 180
o − 90
o − γ = α
Czyli mamy γ = β i δ = α. A więc trójkąty CAB i EHA są podobne.
|EA| = |AC| = 5
|AB| =
√52 + 122 = 13
| | 5 | |
Czyli podobieństwo jest w skali |
| . |
| | 13 | |
S
CAB =
12 * 5 * 12 = 30
| | 5 | | 25 | | 750 | |
SEHA = SCAB * ( |
| )2 = 30 * |
| = |
| |
| | 13 | | 169 | | 169 | |
Jeśli się gdzieś pomyliłem, to proszę o poprawienie.
19 kwi 18:45
tim: Kąt CAB ma α
Kąt CAE ma 90
Kąt EAH ma 180 − 90 − α = 90 − α
Kąt AEH ma 180 − 90 − 90 + α = α
Trójkąty EHA oraz ACB są podobne K, K, K.

EHA, ACB
EAH, CBA
AEH, CAB <−−−−−− Kąty identyczne (3 pary)
Skoro przyprostokątne są podobne w skali (k) = 13/5 = 2,6
Pole ich będzie podobne k
2 = 6,76

Pole ABC = 30
Pole EHA = 4 74/169
19 kwi 18:46
tim: Jacku dobrze
19 kwi 18:47
Pomocy proszę: Dziękuję Wam bardzo

dla mnie to zadanie było mega trudne..dziekuje raz jeszcze
19 kwi 18:48
lll:
19 kwi 20:46