sadasdsad
Mickej : Dane jest równanie postaci a2x −1 = x + a , w którym niewiadoma jest x. Zbadaj liczbę
rozwiązań tego równania, w zależności od parametru a.
Może ktoś mi powiedzieć jak takie równanie rozwiązać książkowo tak ładnie bo tak
normalnie to umiem ale na maturę to nie pasuje
19 kwi 18:27
Eta: Witaj Mickej

Myślałam ,że to żart?..... takie równanie



Pisać ,czy już rozwiązałeś ?
19 kwi 18:33
Mickej :
(a
2−1)x=a+1
brak rozwiązań dla a=1
nieskończenie wiele rozwiązań dla a=−1
| | a+1 | |
1 rozwiązanie dla a≠−1 x= |
| |
| | a2−1 | |
umiem to zrobić jak powiedziałem tylko chodzi mi o jakieś ładne rozwiązanie
19 kwi 18:36
Eta:
To równanie liniowe!
ładnie piszemy : " taki cmyk"

a
2x − x = a+1
x( a
2 − 1) = a +1
analiza rozwiązań już chyba wiesz
19 kwi 18:38
Eta:
No i tak ma być! Nie wiem więc o co pytałeś ?
19 kwi 18:40
Eta: Oj Mickej?
Możesz jeszcze pokolorować i oprawić w złote ramki


Będzie wtedy naprawdę bardzo ładnie


( bez urazy)
19 kwi 18:41
Mickej : no w sumie

w różowe chyba będzie dobrze
19 kwi 18:48