krótsza przekątna rombu tworzy z jego bokiem
Agnieszka: krótsza przekątna rombu tworzy z jego bokiem a kąt 60 stopni. Długość boku a wynosi 8 cm.
Dłuższa przekątna rombu ma długość: ............... ? bardzo proszę o pomoc!
mee: To takie niby kółeczko to kąt 60 stopni

a=8
Ten trójkącik obok to jedna czwarta naszego rombu, jest on prostokątny z kątami 30,60 ,90
cosinus 60 stopni=1/2
więc 1/2= 1/2 krótszej przekątnej/8
krótszą przekątną oznaczmy jako x a dłuższą jako y
1/2=1/2x/8
1/2x=4
I pitagoras:
4
2+1/2y
2=8
2
16+1/4y
2=64
64−16=1/4y
2
48=1/4y
2 /*4
192=y
2
y=
√16*12
y=4
√4*3
y=8
√3