oblicz x
Goś: liczby: x2−1, 2x, x3−x2+1 są kolejnymi wyrazami pewnego rosnącego ciagu
arytmetycznego. oblicz x.
19 kwi 18:07
Basia: Podpowiadam
19 kwi 18:16
Eta: 
Ok, bo już miałam podpowiadać!
Witaj Basiu!
19 kwi 18:19
Basia: Jeżeli {a
n} jest ciągiem arytmetycznym to:
stąd:
4x = x
3
x
3−4x = 0
x(x
2−4)=0
x(x−2)(x+2) = 0
to już na pewno potrafisz rozwiązać
po rozwiązaniu nie zapomnij sprawdzić dla których x ciąg naprawdę jest arytmetyczny i
rosnący
19 kwi 18:23
Basia: Witaj Eto ! Miłego wieczoru !
19 kwi 18:24
Goś: dzieki za podpowiedz
19 kwi 18:44