prosze o sprawdzenia zadania
blogther: prosze o sprawdzenia zadania
| | 1 | |
rozwiaz rownanie ; (√2x − |
| )2 + | 2x2 − 3x +1 | = 0
|
| | √2 | |
wyznaczyłem kiedy 2x
2 − 3x +1 jest ujemna i kiedy jest dodatnia
dla x∊(−∞;
12> u <1; +∞)
| 2x
2 − 3x +1 | ≥ 0 wiec | 2x
2 − 3x +1 | = 2x
2 − 3x +1
| | 1 | |
(√2x − |
| )2 + 2x2 − 3x +1 = 0
|
| | √2 | |
no i wszystko wymnozyłem i uprosciłem
4x
2 − x +
32 = 0
Δ < 0
czyli zawsze dodatnie zatem x ∊ R
[C[i teraz mam pytanie czy to sie robi tak jak noramlnie czesc wspolna dla x ∊ R i dla
x∊(−∞;
12> u <1; +∞)]] tak?
i bede miał odpowiedz taka x∊(−∞;
12> u <1; +∞) prawda?
dla x∊(
12;1)
| 2x
2 − 3x +1 | < 0 wiec − (2x
2 − 3x +1)
po uproszczeniu mam
5x −
12 =0
x =
110
ale x nie nalezy do (
12;1)
czyli odpowiedz koncowa jest taka x∊(−∞;
12> u <1; +∞) prawda?
ale cos mi tu nie pasuje czy jak rozwiazuje rownanie to nie powinienem otrzymac konkretnych
liczb a nie rozwiazanie ktore jest przedziałem czy w rownosci rozwiazanie moze byc rowniez
przedział jak to jest?
18 kwi 18:01
blogther: moze ktos pomoc?
18 kwi 18:16
Rafał274:
Może tak, na początek ja bym zrobił sobie tak :
Wzór skróconego mnożenia:
(√2x − 1√2)2 = 2x − 2x + {1}{2} = 12
Teraz
|2x2 − 3x + 1| = −12
Sprzeczność, brak rozwiązań.
18 kwi 18:18
Rafał274: Nie wiem dlaczego z równości tworzysz jakieś nierówności w stylu
|2x
2 − 3x + 1| ≥ 0
Stąd potem wychodzą przedziały a nie określone liczby

.
18 kwi 18:20
f: > no i wszystko wymnozyłem i uprosciłem
> 4x2 − x + 32 = 0
> Δ < 0
> czyli zawsze dodatnie zatem x ∊ R
nie, to oznacza, że nie ma rozwiązań (funkcja kwadratowa nie ma pierwiastków − a ich szukasz),
to równanie powinno wyglądać:
4x2−5x+3/2 = 0
stąd x = 12 będzie spełniało i należało do przypadku
18 kwi 18:22
f: Rafał274: zniknął Ci kwadrat przy x
18 kwi 18:25
f: ale rzeczywiście − można do tego podejść tak, że sumujemy dwie nieujemne liczby i suma ta ma
być równa 0, zatem obie muszą muszą równocześnie być zerami
pierwiastki pierwszego składnika: 1/2
drugiego: 1/2, 1
zatem taka sytacja jest możliwa dla x = 1/2
18 kwi 18:27
blogther: tak f masz racje zle dodałem
@Rafał274 musze to policzyc kiedy funkcja pod wartoscia bezwzgledna jest nieujemna a kiedy
jest ujemna moze w tym przypadku jest to zbedne ale juz przerobiłem kilka podobnych zadan i w
opowiedziach zawsze jest napisane ze sie ustala kiedy funkcj pod wartoscia bezwzgledna jest
nieujemna a kiedy jest ujemna nie wiem tylko dlaczego ale to wydaje mi sie tak samo potrzebe
jak przy zwykłych rownaniech z wartoscia bezwzgledna po prostu ustalam w jakich przedziałach
jest dodatnia w w jakich ujemna
18 kwi 18:28
Rafał274: Rzeczywiście
18 kwi 18:29
blogther: okey dzieki za pomoc zaraz dodam kolejne zadanie do sprawdzenia ale nie mam całego zrobionego
wiec bedzie potrzebna pomoc
ale to za chwile musze zrobic je jeszcze raz i posprawdzac czy wszystko dobrze policzyłem i
napisac to jeszcze na forum
18 kwi 18:36