czworakat wpisany w okrag
xoxoxo: srednica okregu jest bokiem czworokata wpisanego w ten okrag a jedna z przekatnych czworokata
tworzy w przeciwleglymi bokami katy : 20 i 50 stopni. Wyznacz stopni wszystkich katow w tym
czworokącie. Mi wyszlo, ze jednej ma 11o a reszte nie umiem ; (
18 kwi 17:57
Rafał274:

α = 50
o
β = 20
o
Trójkąt ACD jest oparty na średnicy zatem |∡ACD| = 90
o.
Korzystamy również z tej własności, że suma kątów przeciwległych w czworokącie wpisanym w okrąg
wynosi 180
o.
18 kwi 18:08